de boeken van je leven

Persoonlijk: de boeken van mijn leven

Als kind lag ik ’s avonds in bed te wachten tot mijn moeder of vader een verhaaltje kwam voorlezen. Soms voelde het als úúúren voordat ze eens kwamen. Vaak lag ik minutenlang ‘Maaaaaamaaaa! Paaaaaaapaaaa‘ te roepen totdat ze naar mijn kamer kwamen. Mijn ouders lazen mij, mijn broer en zus elke dag voor. Dan een gouden boekje, toen Jip en Janneke en uiteindelijk Pippi Langkous.
Toen ik een tiener was verslond ik het ene boek na het andere en plukte ik de beste boeken uit de plaatselijke bibliotheek. En uiteindelijk had ik de leukste boeken gehad, dus moest ik ze bestellen van een andere bieb met een grotere collectie. En zo ging het járen door. Ik las alle boeken van Carry Slee, de Hobbit, de hongerspelen en Narnia. En verslond daarna alle werken van Roals Dahl, Astrid Lindgren, Charles Dickens en Jane Austen.

Zo bleef lezen een groot onderdeel van mijn leven. Het hielp me even te vergeten waar ik was en wakkerde mijn fantasie aan. Het maakte me creatief en soms een beetje verdrietig. Het leerde me van alles over de wereld en zo creëerde ik mijn eigen kijk daarop. En wanneer ik het allemaal niet zag zitten, verstopte ik me op ‘mijn zolder’ in mijn stoel en dook in mijn boeken. Zo zijn er een aantal boeken die me er letterlijk doorheen hebben gesleept en daardoor een speciaal plekje hebben in mijn collectie (Oké, en mijn hart). De boeken van Harry Potter hielpen mij door mijn pubertijd heen, soms was dat het enige waar ik naar uitkeek. In de busreis van school naar huis las ik, zodat ik de pesters niet hoorde. En thuis las ik gewoon door, omdat ik er helemaal in zat. En terwijl de rest ging stappen in Rennesse, nestelde ik me in pyjama op de bank om te lezen. En nooit stopte dat avontuur, omdat er telkens weer een nieuw deel uitkwam. Zo stond ik telkens te stuiteren voor de winkel als er weer een deel uit kwam, die ik vervolgens in één ruk uitlas. En dan gewoon nog een keer las. En, oké, ik schaam me dood maar ik plakte de bonnetjes van die boeken in mijn dagboek dames en heren. Echt waar. Voor schut!

Gelukkig kwam er een dag dat ik ze niet meer zo hard nodig had en ze langzaam verstofte op de boekenplank. Er zijn boeken die ik heb gekocht en weg heb gedaan, maar deze serie boeken is toch een beetje speciaal en zal ik nooit weg doen. Ik lees ze soms, af en toe. Niet omdat ik me perse moet verstoppen in een andere wereld, maar gewoon omdat ze zó steengoed zijn.

Niet alleen Harry Potter liet zijn indrukken achter, dus heb ik een lijst gemaakt met boeken die ik niet meer zal vergeten. Aanrader, dus!
Het Rosie Project – Graeme Simsion
Een autist zoekt een metgezel, om het maar even kort door de bocht te zeggen. Ik vond dit echt heel erg geestig maar het bracht me ook vele inzichten.

De kinderen van Bolderburen – Astrid Lindgren
Dit boek was mijn favoriet als 7-jarige. Ik was zó jaloers op deze kinderen, wonend op een grote Zweedse boerderij met lammetjes en konijntjes. Vooral toen ze mochten oppassen op buurmeisje Kerstin. Dit moest ik later écht worden.

Het achterhuis – Anne Frank
Geschiedenis verhalen vond ik altijd al interessant, maar die boekenkast, die intrigeerde me pas echt. Een geniale uitvinding vond ik het. En vooral magisch dat er achter een gewone boekenkast een woonhuis bevond.

Wild – Cheryl Strayed
Het hele verhaal omtrent jezelf terugvinden en dat midden in de Amerikaanse natuur. Ze wandelt de PCT, en stiekem zou ik dat ook best eens doen.

Robinson Crusoe – Daniel Defoe
Een echte klassieker wat mij betreft en zó avontuurlijk dat hij zijn hele leven opbouwt vanuit niets dan grondstoffen en natuur.

Een man die Ove heet – Fredrik Backman
Een chagrijnige Zweedse buurman die omtovert tot de beste buurman die je je maar kan wensen. Hilarisch geschreven.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: